MENUJU REDHA MU

Ya Allah, Kuatkanlah Diri Ini Dalam Menuju RedhaMU..

Comelnya.. Manjanya..

Assalamualaikum wbt.. Semoga semuanya sihat wal a'fiat.. Ana cuma nak mengupload gambar anak2.. Sejuk mata memandang.. Terasa tenang hati melihat telatah dan karenah mereka.. Semoga Allah merahmati kami sekeluarga.. Aminnn Ya Rabbal A'lamin..

Ni anak bongsu ana (buat masa  ni la..huhu..) yang amat manja macam kakak nya..tapi senyap sikit..menangis bila lapar jah..perkembangan dia lagi advance berbanding dengan kakak dia..la ni, dah pandai gelak dah..berat pun sama laju la naik..dah 6 kilo dah..huhu..takpe, yang penting sihat..alhamdulillah..

















Ni gambar anak dara ana berposing dengan baju baru.. ala2 indon punya baju..siap skali dengan tudung..sahabat zaujah ana yang bagi..kedah import punya..



Syifa' yang duk asyik terkumat kamit mulut dia membaca.. bahasa apa yang dia baca, hanya dia yang tahu..tergelak kita dibuatnya..





Bila tengok gambar ni, teringat masa dulu2..suka sangat syifa' minum air sunquick..susah hati kami dibuatnya..buat susu dia tak nak..bagi air masak pun dia tak nak..jadi, terpaksalah pasrah, bagi je lah air sunquick..tapi la ni alhamdulillah..jarang dah minum sunquick..minum soya plak..oklah tu..ada khasiat la juga..naik berat badan dia..mendadak..takdelah macam sebelum ni, kecik molek je badan dia..



Barakallahufikum.. Ilal Liqa'..Wassalam..

Cahaya Penyejuk Hati Kami..

salam..lama dah tak meng'update' blog ni..huhu..tak sempat..banyak betul kerje..ditambah pula dengan 'semangat memblog' yang semakin pudar..haha..macam2..rindunya dengan anak isteri yang jauh di mata..rasa tak bersemangat je bila berjauhan..sebagai pengubat rindu, ana upload kan beberapa keping gambar syifa' dengan najwa..zaujah ana yang edit..ilal liqa'..wassalam..


Lagu Buat Anak-Anak Dan Isteri Yang Dirindui..

RUMAHKU SYURGAKU - HIJJAZ

Suami perlukan belaian dari isteri yang penyayang
Yang dapat melayani dan menghiburkannya
Serta pandai mengurus rumah tangga
Itulah harapan suami

Isteri juga sangat mengharapkan suami yang penyayang
Bertanggungjawab dan berhikmah dalam mendidik
Anak-anak akan bahagia dan tenang
Apabila ibunya berkasih sayang
Bertanggungjawab mengasuh dan mendidik

Ibu bapa bahagia kalau anak-anaknya
Menyayangi mentaati dan memuliakan mereka
Rasa kasih murni antara suami isteri boleh rosak
Jika masing-masing tidak berakhlak

Cinta murni antara anak-anak dengan ibubapanya
Diikat kuat oleh cinta tabi'e
Yang semulajadi akan punah
Jika tidak disuburkan

Cinta suci akan subur
Apabila ada iman akhlak yang mulia
Iman dan akhlak mulialah
Yang menjadi penyebab
Membentuk keluarga yang bahgia
Dan berkasih sayang.

Sehingga lahirlah masyarakat
Penyayang dan negara makmur
Hasil daripada keistimewaan
Kasih sayang dalam rumahtangga..

Mujahidah Penyejuk Mata..


Nak Balik Ke Tak..?

Esok cutiiii....So..?

Salam Kemenangan...Mujahidah Baru..!!!.(2)




Salam Kemenangan...Mujahidah Baru..!!!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...Lama tak update blog ini..Hampir sebulan..Kesibukan beraya dengan yang pasti menyambut kelahiran mujahidah baru...Tambah pula menyelesaikan urusan ketakjadian ke UK...ku beraya dalam kesedihan..wlpn org lain tak tahu dalam hati merintih kesedihan..muka gembira hati sedih..tapi tak pe..ade hikmah ape yg berlaku..semangatku pun masih down..memang down..alhamdulillah..bangkit semula selepas lahirnya mujahidah baru..Alhamdulillah...!!..

Begitulah lumrah kehidupan..itulah takdir Allah..cuma kita sebagai hambaNYA hendaklah sentiasa sabar...SABAR...Insyaallah Allah bersama org2 yang sabar...Insyaallah akan ada balasanNYA utk hambaNYA yang sabar....

Nur Najwa Farhani..

Ummi dgn Najwa..

Abi dgn Najwa...


Syifa' dgn adiknya, Najwa...


Suasana Iftor Di Seluruh Dunia..

Assalamualaikum..

Macam seronok je iftor gambar kat bawah ni..Kat malaysia ade jgk..tp tak seronok..apepun kita layan dulu..



Ni kat Iran..Luasnye..



Muslimat pun ade bertugas




Persiapan sblm iftor



Menjelang Berbuka..Tak org lagi..




nah..ramainye..dah berbuka puasa..



Subhanallah...Ramainya..Bestnye nampak..



Ni pulak kat Medan , Indonesia..


Ni pulak kat saudi..Nak makan berapa org tu.?

Ni kat Turki..Subhanallah..


Kat karachi..nampak buah..

Sebelum Sahur..

Assalamualaikum..

Salam untuk semua..Mata masih belum untuk terlelap..Badan masih segar untuk terus berada didepan PC ni..Otak pula terus menganalisa..Tangan pantas bergerak..Alhamdulillah...Syukur nikmat Alllah..terlalu banyak nikmat Allah sebenarnya..tak terkira & terhitung..Alhamdulillah..Ya Allah aku bersyukur dengan ape yg telah Engkau kurniakan kepadaku..Moga2 ianya mendapat keredhaanMU...apa yg pasti kurniakanku nilai TAQWA itu....insyaallah..

Bosan Menanti...Jom Baca Al-Quran..!

Assalamualaikum..

Berada di Kuala Lumpur..Sejak dari pagi td lagi..sekarang dah sampai di lapangan terbang..Bosan menanti flight yg delay...jadual asal pukul 4..delay ke pukul 6..nampak gaya mcm berbuka dalam flight je..Bos pulak dah naik fedup..terus dia balik esok..terpaksa sorang-sorang balik..tak pe lah..namun begitu seronok boleh pusing2..tgk kapal terbang..tgk gelagat manusia..apepun kita isi dengan baca Al-Quran dalam memburu misi TAQWA...

Buat my lover...moga tabah & kuat semangat..doa byk2..insyaallah Allah permudahkan urusan kita..Insyaallah..I Love U So Much..Apepun kita tgk gmbr kapal terbang....














Rasa TENANG or KENYANG..?

Assalamualaikum..

Dah 16 Ramadhan..dah 16 mlm kita berterawikh..dah 15 hari kita berpuasa..dah 15 kali kita bersahur..Ya Allah..sungguh cepat masa berlalu..Ramadhan semakin meninggalkan kita..Entah bertemu atau tidak tahun depan..Ia beerti kita sedang menuju tahap klimaks yg paling kritikal dalam bulan Ramadhan ini....Kayu ukur yg kita tetapkan kita nak dapat nilai TAQWA tu..dapatkah kita..??..capaikah kita nilai TAQWA itu..?..tentunya dalam fasa yang kedua ini kita semakin bersungguh utk mendapat pangkat TAQWA itu..tetapi meh kita muhasabah adakah kita layak dapat pangkat TAQWA....

Berapa kali dah kita khatam Al-Quran..?

Berapa kali kita bangun solat tahajud..?

Berapa banyak kita berzikir mengingati & menginsafi kekuasaan Allah.?

Berapa banyak kita berselawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW..?

Berapa banyak dah kita sedekah harta kita di bulan Ramadhan ini..?

Berapa banyak masa kita luangkan untuk manfaatkan sepenuhnya bulan Ramadhan.?

Penuhkah kita solat jamaah & terawikh di masjid..?

Mana lebih banyak masa kita di masjid or di bazar..?

Mana kita nak...Iktikaf lama di masjid or pusing2 bazar..?


So.....dah 16 Ramadhan...org semakin kurang dimasjid..sepatutnya semakin Ramadhan nak meninggalkan kita semakin la kita nak buat ibadat..jika dibandingkan mana byk masa di bazar or masjid sy rasa mesti byk di bazar...Ya Allah..dunia ini sudah terbalik...bahkan manusia ni lebih ramai di bazar..sampai jem..bertindan2..berselisih lelaki perempuan..tgk makanan semua nak beli..tapi bila mengadap Allah sekejap pulak..blh pula berkira2 nak buat terawikh 4 @ 8 @ 12 @ 20..ikut sedap je..blh pulak tawar menawar...Ya Allah selamatkan dunia ini...

So...ape rasa kita sekarang..?...Rasa TENANG or KENYANG..??









Mana satu kita mahu...???..

Selamatkan Palestin..!!..

Assalamualaikum..


Inilah Masjid Al-Aqsa...yang semakin hari entah mcm mana Yahudi Laknaktullah merosakkan masjid itu..Jom sama2 tingkatkan doa kita moga umat Islam bersatu & berdoa agar umat Islam dapat menyelamatkan masjid Al-Aqsa dari musnah...Agenda Yahudi Laknatullah mesti kita tentang sehabisnya...



Moh kita doakan moga kita Umat ISLAM yg terhebat ini dapat sujud di masjid Al-Aqsa...Alllahuakbar...Allahuakbar...

Jom kita layari keadaan dalam Masjid Al-Aqsa..

Inikah COLEK..?..Its SO MUCH..!!.

Assalamualaikum..

Inikah COLEK..??..Its SO MUCH..!!..memang melampau..tak tahu nak kata apa..tapi yg pasti perkara ini kena dibetulkan semula...Memang tak patut...!!!..


Inilah COLEK untuk dua org makan...Tahu harganya berapa dalam bulan Ramadhan ni...?...



RM60 utk semuanya...Patutkah..?..tak nak kata ape..mujur bukanku yg bayar..dunia ini semakin mahal...tak patut..

AHLAN WA SAHLAN

BETTER THAN BEFORE

HAMBAMU YANG DHOIF

My photo
Hanya hamba ALLAH yang lemah dan masih mencari KEREDHAANNYA..Kusedar ilmu dan taqwa adalah jalan ke arah menuju syahid ilalALLAH..Ya ALLAH thabatkan hati ini di jalanMU Ya ALLAH..

MENJALIN UKHUWAH

BAITI JANNATI

  • UJIAN ADALAH DIDIKAN DAN TARBIYAH DARI ALLAH - Sememangnya kita tidak dapat lari daripada ujian kerana *ujian itu adalah sebahagian daripada kehidupan di dunia*. Dunia ini sendiripun tempat ujian sebelu...
    4 years ago
  • Kita Masih Seorang Hamba.. - Assalamualaikum w.b.t.. Menyusuri kehidupan...kita masih seorang hamba.. Susah, senangnya semua ditentukan Allah swt.. Justeru, usahlah kita alpa pada Yan...
    4 years ago
  • Kentang Putar Ummiey - Salam buat semua tetamu2 ummiey..syukran coz ziarah blog ummiey yang tak seberapa ni..udah lebih seminggu ummiey tak update blog..macam2 alasan lah akan...
    5 years ago
  • kematian adik saiful, apa ceritanya? - Kematian adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee telah menggemparkan Negara. Pembawaan carita oleh media telah mengejutkan semua pihak termasuk saya yang menja...
    6 years ago
  • Exam Oh Exam..! - Assalamu'alaikum wbt.. Tertiarap sorang-sorang atas katil ditemani nota-nota dan buku-buku yang ber longgokan. Dendangan lagu daripada laptop memecah kesun...
    6 years ago
  • Tadabbur KalamuLlaah (1) - يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمُ انفِرُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الاٌّرْضِ أَرَضِيتُم بِالْحَيَوةِ الدُّنْي...
    6 years ago