MENUJU REDHA MU

Ya Allah, Kuatkanlah Diri Ini Dalam Menuju RedhaMU..

Ke Mana Hala Tuju Ku...? Miri Sarawak OR Kota Bharu Kelantan....

Assalamualaikum..

Salam untuk semua..alhamdulillah segala puji bagi ALLAH yang masih terus tanpa henti memberikan nikmatNYA tak kira ia berbentuk manapun asalkan ia menunjukkan ALLAH memang sayangkan kat hambaNYA..apepun sy masih mengerti dan memahami bahawa segala ape yang ditentukan oleh ALLAH kepada kita merupakan 'tarbiyah' semata-mata untuk menguji setakat mana keimanan dan ketaqwaan hambaNYA..

Minda sy agak berserabut sehari dua ini...Ditambah dengan hati yang gelisah , gundah gelana , tak berapa tenang, di wajah pun nampak kerutan yang menampakkan kegelisahan hati...Lebih-lebih lagi minda sy terus di asak dengan begitu rencam dan tajam...Pelbagai kerja perlu dibuat dalam masa yang singkat...Yang memerlukan komitmen yang jitu dan padu bagi menghasilkan kualiti yang seoptimum mungkin...

Mana mungkin hati yang gelisah dan hati yang tak tenang ditambah dengan minda yang terlalu penat berfikir pelbagai perkara yang menuntut sepenuh pengorbanan boleh menghasilkan kerja yang kualiti dan efektif..?????.....Ya ALLAH...Bantulah hambaMU ini..

Pelbagai komitmen perlu dilunaskan...Perlu disiapkan secepat mungkin...Dalam jangka masa yang begitu singkat ini sy mengharapkan pertolongan dari Yang Maha Esa..itulah tempat setiap hambaNya yang soleh mengharapkan belas ihsan dari Yang Maha Pengasih lagi Pemurah..

Masa depan.....Masa depan...Masa depan...Macam mana la rupa bentuk masa depanku..Offer dr Shell Malaysia untuk berkhidmat dengan mereka...ditawarkan gaji yang agak lumayan..beserta elaun..dengan juga penginapan disediakan..TAPI...tawaran tersebut di MIRI SARAWAK..negeri yang sy tak pernah jejak sehingga ke hari ini....Ini menambahkan senak dalam minda sy..Teramat senak..Pelbagai pandangan telah di ambil..Dari family , shbt2 sehingga ke teman-teman sekerja..Yang saya boleh simpulkan 50:50...lagi menyenakkan nak memilih untuk menerima bekerja di sana..Sy perlu cari panduan..Sy perlu cari jalan tengah untuk menyelesaikannya...

Yang menjadikan offer itu nampak semakin terabai adalah kerana Masterku..Master Of Science(Finance)...sy terpaksa mengorbankan master sy tersebut jika ingin ke sana....Itu tak boleh tapi itulah rintangan yang terpaksa yang dihadapi....Satu cabaran yang amat berat...Berat..Berat...

Masalah kewangan juga menjadi faktor utama pendesak ke arah sy ke sana..Bukan bermaksud bekerja di Kelantan tak cukup duit..tapi dengan sejumlah gaji tersebut yang terpaksa ditambah dengan kerja part time yang kadang-kadang menganggu kerja-kerja jamaah..Byk juga meeting jamaah , kerja-kerja parti agak terabai atau terlewat....Itulah hakikat yang terpaksa ditempuhi buat masa kini..Itu realiti ketika ini..Ketika ini..Ketika ini...Gaji skrg + gaji part time = komitmen jamaah agak terganggu tp masih mampu memberikan komitmen...Jika sy ke sana Miri Sarawak gaji penuh + komitmen jamaah(blm pasti lagi ) = adakah hidup tenang juga..???Tapi kewangan dapat diselesaikan...

Jika sy berada di Kelantan tiap2 bulan pasti menyesakkan nafas...jika sy tak kerja part time memang akan menyempitkan minda dan nafas sy...Itu keadaan skrg...Keadaan skrg..Ya ALLAH bantulah hambaMU ini...

Minda ini masih berfikir-fikir....

Jumpa lagi..TK...

0 comments:

Post a Comment

AHLAN WA SAHLAN

BETTER THAN BEFORE

HAMBAMU YANG DHOIF

My photo
Hanya hamba ALLAH yang lemah dan masih mencari KEREDHAANNYA..Kusedar ilmu dan taqwa adalah jalan ke arah menuju syahid ilalALLAH..Ya ALLAH thabatkan hati ini di jalanMU Ya ALLAH..

MENJALIN UKHUWAH

BAITI JANNATI

  • UJIAN ADALAH DIDIKAN DAN TARBIYAH DARI ALLAH - Sememangnya kita tidak dapat lari daripada ujian kerana *ujian itu adalah sebahagian daripada kehidupan di dunia*. Dunia ini sendiripun tempat ujian sebelu...
    5 years ago
  • Kita Masih Seorang Hamba.. - Assalamualaikum w.b.t.. Menyusuri kehidupan...kita masih seorang hamba.. Susah, senangnya semua ditentukan Allah swt.. Justeru, usahlah kita alpa pada Yan...
    6 years ago
  • Kentang Putar Ummiey - Salam buat semua tetamu2 ummiey..syukran coz ziarah blog ummiey yang tak seberapa ni..udah lebih seminggu ummiey tak update blog..macam2 alasan lah akan...
    6 years ago
  • kematian adik saiful, apa ceritanya? - Kematian adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee telah menggemparkan Negara. Pembawaan carita oleh media telah mengejutkan semua pihak termasuk saya yang menja...
    7 years ago
  • Exam Oh Exam..! - Assalamu'alaikum wbt.. Tertiarap sorang-sorang atas katil ditemani nota-nota dan buku-buku yang ber longgokan. Dendangan lagu daripada laptop memecah kesun...
    7 years ago
  • Tadabbur KalamuLlaah (1) - يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمُ انفِرُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الاٌّرْضِ أَرَضِيتُم بِالْحَيَوةِ الدُّنْي...
    7 years ago