MENUJU REDHA MU

Ya Allah, Kuatkanlah Diri Ini Dalam Menuju RedhaMU..

Setiap Detik Amat Bermakna(3)

Assalamualaikum..

Salam buat semua..alhamdulillah segala puji bagi ALLAH..mata ini sehingga saat ini masih tidak diizinkan ALLAH untuk lena di ulit alam maya...Bebannan kerja terlalu banyak sehingga memaksa keringat dan tenaga dikerahkan semaksimumnya agar hasil kerja yang dihasilkan betul-betul berkualiti..

5 pagi tadi sy bertolak ke masjid bachok..ada kuliah subuh..membawa satu inspirasi dan semangat untuk mengubah masyarakat agar sedar dari lena masing-masing...Seusai solat subuh diteruskan dengan kuliah subuh dengan suara yang agak serak...alhamdulillah semuanya dapat disampaikan dengan teratur dan tersusun...tapi tak tahu la penerimaan warga masyarakat di situ..mohon2 agar semua faham apa yang disampaikan...berkaitan dengan ibadat puasa..lebih-lebih lagi kita dalam memasuki fasa Ramadhan...Ku menanti saat itu..Terlalu indah dan cukup menenangkan..Mohon maaf juga kepada ayahanda mertua Ustaz Yusof Embong kerana copy paste artikel dlm blog ayahanda..apepun ilmu untuk disebarkan..tak gitu ayahanda.?..

Seusai kuliah subuh...badan terasa penat dan lemah..berhenti di kedai bachok..sy menuju ke kedai yang selalu sy pergi..Memesan makanan dan minuman untuk meyegarkan mata dan badan..alhamdulillah ALLAH bagi keizinan untuk kesihatan tubuh badan..Perjalanan hidup terasa amat sukar dan payah rasanya bilamana berjauhan dengan isteri tercinta..semua perkara dibuat berseorangan..makan pun sorang..masak sorang..gosok baju pun sendiri..basuh baju pun sendiri(wlpn hantar dobi..)....apepun itulah namanya pengorbanan..tanpa pergorbanan kita takkan berjaya..tak gitu my lover..?

Masuk ofis CIMB kul 8..huh..masuk bilik..termenung..byknya file yang ada atas meja..ni mesti kerja budak2 kat depan..tp nak buat mcm mana dah keje depa..mulakan kerja...minda pulak menerawang kesana dan sini..kebetulan ada mesyuarat Bahagian Hal Ehwal Pelajar KIAS hari ni..kul 9 pg..tak sempat dah nak masuk..mohon maaf kat Executive Deputy Student Affairs KIAS..insyallah kerja-kerja di KIAS menuju matlamat yang telah ditetapkan...Agar semua memahami..

Itulah sy kata setiap detik itu adalah amat bermakna..kadang-kadang dalam hidup ni kita pasti akan bertindan dua tiga kerja dlm satu masa..yang mana patut diutamakan itu kena bijak..di sini la kita kena guna fiqh aulawiyat..tak gitu..??...tak guna belajar tapi tak amal...maka marilah kita beramal dengan ilmu kita wlpn sedikit..

Minda masih berfikir..Berfikir...Berfikir...

Jumpa lagi..TK..

0 comments:

Post a Comment

AHLAN WA SAHLAN

BETTER THAN BEFORE

HAMBAMU YANG DHOIF

My photo
Hanya hamba ALLAH yang lemah dan masih mencari KEREDHAANNYA..Kusedar ilmu dan taqwa adalah jalan ke arah menuju syahid ilalALLAH..Ya ALLAH thabatkan hati ini di jalanMU Ya ALLAH..

MENJALIN UKHUWAH

BAITI JANNATI

  • UJIAN ADALAH DIDIKAN DAN TARBIYAH DARI ALLAH - Sememangnya kita tidak dapat lari daripada ujian kerana *ujian itu adalah sebahagian daripada kehidupan di dunia*. Dunia ini sendiripun tempat ujian sebelu...
    4 years ago
  • Kita Masih Seorang Hamba.. - Assalamualaikum w.b.t.. Menyusuri kehidupan...kita masih seorang hamba.. Susah, senangnya semua ditentukan Allah swt.. Justeru, usahlah kita alpa pada Yan...
    5 years ago
  • Kentang Putar Ummiey - Salam buat semua tetamu2 ummiey..syukran coz ziarah blog ummiey yang tak seberapa ni..udah lebih seminggu ummiey tak update blog..macam2 alasan lah akan...
    6 years ago
  • kematian adik saiful, apa ceritanya? - Kematian adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee telah menggemparkan Negara. Pembawaan carita oleh media telah mengejutkan semua pihak termasuk saya yang menja...
    7 years ago
  • Exam Oh Exam..! - Assalamu'alaikum wbt.. Tertiarap sorang-sorang atas katil ditemani nota-nota dan buku-buku yang ber longgokan. Dendangan lagu daripada laptop memecah kesun...
    7 years ago
  • Tadabbur KalamuLlaah (1) - يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمُ انفِرُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الاٌّرْضِ أَرَضِيتُم بِالْحَيَوةِ الدُّنْي...
    7 years ago